Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ω έλατο, ω έλατο.... από πού κρατάει η σκούφια σου...;


Σε κάθε σπίτι και ένα δέντρο. Όχι δεν πρόκειται για την ευχή κάποιου με οικολογική συνείδηση. Πρόκειται για ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε Χριστούγεννα. Μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά κάθε χρόνο τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και συμβάλλουν τα μέγιστα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών αυτών.
Σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές μυθολογίες τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν μαγικά, θεϊκά σύμβολα. Κουβαλούσαν δυνάμεις της ζωής και της αναγέννησης-γι'αυτό τα στόλιζαν, θεωρώντας τα φορείς καλής τύχης, καλής σοδειάς και ευτυχισμένων γάμων.
Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο λένε ότι στήθηκε στη Γερμανία το 1539 και είχε για στολίδια λιχουδιές και ρούχα. Στην χώρα μας για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του επί Όθωνα στολίζοντας τα ανάκτορα το 1933. Το έστησαν στο Πεδίο του Άρεως, στολισμένο με κεριά, παιχνίδια και επιχρυσωμένες κουκουνάρες και το αγαπήσουν τελικά μικροί και μεγάλοι αντιβασιλικοί. Το παλάτι έβαλε τότε δύο φρουρούς να το φυλάνε μέρα, νύχτα για να μη το κλέψουν. Τέτοιο σουξέ είχε που όταν πέρασε το δωδεκαήμερο και ήθελαν να το "ξηλώσουν" οι Αθηναίοι αντέδρασαν και ο δήμος συνεννοήθηκε με τους Βαυαυρούς για να το αφήσουν sul posto μέχρι το τέλος Γενάρη. Στην πλατεία Συνταγματος ντεμπουτάρισε-ως δώρο από τη Γερμανία-παραμονές Χριστουγέννων του 1905. Το τι έγινε δεν περιγράφεται! Όλη η Αθήνα και ο Πειραιάς μαζεύτηκαν στο κέντρο για να το δουν. Έλαμπε βλέπετε και όλοι πίστευαν ότι ήταν αληθινό....
Μετά για καμιά ενενηνταριά χρόνια η καριέρα του γνώρισε μια μικρή κάμψη. Εντυπωσιακό comeback έκανε το 1995, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου, που - όντας και φιλόδοξος ο ίδιος-θέλησε να εντυπωσιάσει τους πάντες με "το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης", έφτανε τα 40 μέτρα, βέβαια εκτός από το ψηλότερο ήταν και το αλουμινομεταλλικότερο, αν και παραδόξως στα δημοτικά κιτάπια καταγράφτηκε ως "οικολογικά κλαδιά ελάτου-απομίμιση φυσικού". Γεγονός είναι πως για μια πενταετία περίπου οι μισοί Αθηναίοι το χάζευαν με αμηχανία και οι άλλοι μισοί με απέχθεια.
Δυστυχώς, εκείνη την υπερφορτωμένη περίοδο της δόξας, διαδέχτηκε μια άλλη λιγότερο glam-διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν αγάπησε τόσο το Χριστουγεννιάτικο έλατο όσο τη "Ζαχαρούπολη", το έλατο ήταν απλά το ταπεινό ντεκόρ δίπλα στο μεγάλο καρουζέλ και τα "παραμυθένια" σπιτάκια των εμπόρων "φτηνών" ζαχαρωτών και γλυκών.
Ούτως πως ο επόμενος δήμαρχος, κύριος Κακλαμάνης, δεν ασχολήθηκε με "γλυκούς" πειραματισμούς, αλλά εργάστηκε για να κάνει πραγματικότητα το δικό του όραμα: μικρό δέντρο, αλλά μεγάλος, εντυπωσιακός φωτισμός στην πλατεία Συντάγματος.
Αλλά και ο κύριος Κακλαμάνης εισέπραξε το δικό του μερίδιο στο φως: Μέχρι σήμερα, υπήρξε ο μοναδικός Αθηναίος δήμαρχος που φωταγώγησε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δυο φορές αλλά εκείνο άναψε τρεις. Τη δεύτερη, για την ακρίβεια, το άναψαν πέρσι οι κουκουλοφόροι, διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία του 16χρονου Αλέξη.
Έπειτα από εκείνη την -ομολογουμένως- "καυτή" εμπειρία, αντικαταστάθηκε στα γρήγορα και φωταγωγήθηκε εκ νέου, με τιμές, παράτες και αποστολή να τονώσει το αγοραστικό Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.
Φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, ο δήμαρχος αποφάσισε να "εξαφανίσει" το δέντρο των Χριστουγέννων, (να μην έχουμε "τα καλά τα περσινά"...)τη θέση του πήραν 250 ελατάκια τα οποία, μετά τις γιορτές, θα φυτευτούν σε πυρόπληκτες περιοχές....

46 σχόλια:

  1. Πολύ επίκαιρο το θέμα σου Thumbelina και τρυφερό με τη γλύκα της αστερόσκονης.Σίγουρα το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την ιστορία του γλυκαίνει κάθε γωνιά, κάθε καρδιά, κάθε χτύπο. Να σαι καλά να ομορφαίνεις ακόμα και διαδικτυακά τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πάντως φέτος (από ένα μικρό πέρασμα που έκανα σύνταγμα) είναι μακράν ο καλύτερος στολισμός. πολλά και εντυπωσιακά φωτάκια.
    καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Mαριάνθη μου,
    και τα δικά σου αισθήματα, πάντα τόσο όμορφα και τρυφερά γεμίζουν τις δικές μας καρδιές,
    καλές γιορτές σου εύχομαι πασπαλισμένες με όλη τη γλύκα της αστερόσκονης...
    Σ'ευχαριστώ, φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό απόγευμα, thumbelina!
    Όμορφο παράθεμα! Αν και σε ορισμένα μέρη στολίζουν καραβάκι, προσωπικά θα πω πως είμαι λάτρης του χριστουγεννιάτικου δέντρου! Μου φαίνεται πως κάθε πράσινο κλαδί του είναι και μια αγκαλιά ελπίδας για τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Βασίλη μου,
    δεν έχω πάει ακόμα Σύνταγμα αλλά αφού μου λες ότι είναι μακράν ο καλύτερος στολισμός, σιγουρα έτσι θα είναι.
    Εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να απαλύνουν λίγο τον πόνο της καρδιά σου.
    φιλιά πολλά και μια μεγάλη αγκαλιά στον Μόμπυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Σ'ευχαριστώ Ανθή μου.
    και εμένα μου αρέσει πιο πολύ το έλατο από το καραβάκι, ίσως γιατί το έλατο μου θυμίζει πιο πολύ χειμώνα ενω το καραβάκι καλοκαίρι.
    Πολύ όμορφη η παρομοίωση που έκανες, μακάριι γιορτές που έρχονται να φέρουν υγεία και χαρά σε όλους.
    φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάμαι στα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής, παρά την πείνα, το κρύο και τον φόβο, ένα κλωναράκι πεύκου που κουβάλησε μέσα στη νύχτα ο πατέρας άλλαξε την ψυχολογία μας μέσα στο παγωμένο δωμάτιο. Δεν χρειάζονται πολλά και εντυπωσιακά για να δώσουν χαρά στις μικρές παιδικές ψυχούλες. Τουλάχιστον τότε.
    Καλό απόγευμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το όμορφο κλίμα των Χριστουγέννων θα πρέπει μόνοι μας να το νιώθουμε, χωρίς αληθινά ¨ζωντανά¨δέντρα απ΄το Πεδίον του Άρεως...
    Και τα ψεύτικα μια χαρά είναι η και τα στολισμένα από όμορφα λαμπάκια μπαλκόνια και εκτός αυτού είναι μέρες χαράς και αυτό που μετράει είναι να δίνουμε αγάπη και μόνο αγάπη....

    Καλό σου απόγευμα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ντίνο μου,
    μερικές φορές σκέφτομαι πως εκείνα τα δύσκολα χρόνια οι άνθρωποι εκτιμούσαν τις χαρές της ζωής και απλά πράγματα τους έδιναν χαρά, σήμερα νιώθω ότι έχουμε ξεχάσει να ζούμε, τρέχουμε όλη μέρα, θύματα μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας, πιστεύοντας πως τα υπερλαμπρα στολίδια και τα πολυτελή δώρα θα γεμίσουν το κενό της καρδιάς μας....
    σ'ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Καλησπέρα Νίκο μου,
    πραγματικά μόνο η αγάπη μετράει, όχι μόνο αυτές τις άγιες μέρες αλλά πάντα,
    εύχομαι τα φετινά Χριστούγεννα να είναι γεμάτα αγάπη και υγειά για σένα και για όλο τον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραίο κι ενδιαφέρον το θέμα σου φίλη μου! Μου άρεσε που έμαθα την ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου στη χώρα μας! Να είσαι καλά, καλή προετοιμασία για τις γιορτές και πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Σ'ευχαριστώ Μαρία μου,
    καλώς ήρθες και πάλι κοντά μας, μας έλειψες,
    σου εύχομαι να περάσεις όμορφα τις γιορτές μαζί με τ'αγαπημένα σου πρόσωπα.
    φιλιά πολλά πολλά!!!

    Υπέροχα και τα δύο σου βιβλία (ομολογώ ότι πιο πολύ μου άρεσε το "μάτια μου") σε όσες φίλες τα ανέφερα τα ήξεραν, τα είχαν διαβάσει και τα είχαν λατρέψει, δήλωσαν φαν σου και περιμένουν ανυπόμονα το επόμενό σου δημιούργημα, το ίδιο και εγώ φυσικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολυ όμορφες οι εικόνες σου φίλη μου!Θυμίζουν παραμυθι!
    Μ' αρεσαν πολυ, αν και προσωπικα δεν πιστεύω σε παραμυθια

    Τέλος πάντων, εγω το ηξερα πως το δέντρο ειναι Βαυαρικο έθιμο, αφου βάζεις ομως τοσο ομορφες εικονες γιατι δεν αναρτεις ενα αλλο θεμα για το καραβι, που ειναι το καθαρά ελληνικό, χριστουγεννιάτικο εθιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή η ανασκόπηση, αν γνώριζα την ανάλογη της Θεσσαλονίκης θα την έγραφα. Πάντως προτιμώ τα μικρά έλατα από την ευρωπαϊκή πρωτιά σε ύψος δέντρου γιατί με την οικονομική βουτιά που πήρε η χώρα μας το να διεκδικούμε πρωτιές σε ύψος δέντρου είναι κομματάκι χαζούλικο:)

    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαλιστα...Ενδιαφεροντα!!!Ομολογω οτι δεν τα ηξερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αλήθεια, δεν έχει δέντρο στο Σύνταγμα φέτος; Οταν πήγα πριν από μερικές μέρες φτιάχνανε την πλατεία και δεν είδα τίποτα. Μπορεί να είναι και καλύτερα!
    Πολύ ωραία η ανάρτηση σου! Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπράβο thumbelina που μας έμαθες την ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
    Εγώ φέτος δεν έχω την διάθεση να στολίσω το σπίτι και θα βάλω μόνο ένα μικρό δεντράκι που μπαίνει στην πρίζα, έτσι για το καλό.
    Δεν θα έχει δέντρο φέτος στο Σύνταγμα????
    Τι κρίμα :(((((
    Πρώτη φορά δεν δουλεύω χριστούγεννα μετά από πολλά χρόνια και ήθελα να κατέβω κέντρο να το χαζέψω... κλαψ...
    Καλό σου βράδυ φίλη μου.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ να σου πω πάντα θεωρούσα πολυ βαρετό τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και έτσι καθόμουν σε μια γωνιά και παρακολουθούσα τους άλλους να το κάνουν.
    Μια χρονια τελικά αποφασίσαμε να πάρουμε ένα μικρό σχετικά και έτοιμο στολισμένο δέντρο που το έβαζες στην πρίζα και ήταν μια χαρά έτοιμο.
    Μετά αποφασίσαμε πως μια και το δικος μας παραδοσιακό έθιμο είναι το καράβι να πάρουμε ένα καράβι για στολισμο.
    Και έτσι πλέον δεν έχουμε δέντρο αλλά ένα υποροχο καράβι με άστρα λαμπάκια να φωτίζουν :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η αλήθεια είναι οτι με μπέρδεψες λιγάκι..

    "Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο λένε ότι στήθηκε στη Γερμανία το 1953 και είχε για στολίδια λιχουδιές και ρούχα. Στην χώρα μας για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του επί Όθωνα στολίζοντας τα ανάκτορα το 1833."

    μήπως ήταν άλλη χρονολογία στην Γερμανία και κάτι έγραψες λάθος;
    ή μήπως κάτι δέν κατάλαβα σωστά εγώ;

    τέλος πάντων, θα απαντήσεις, το ξέρω και θα μου λυθεί η απορία..

    πάντως, αν πώ την δική μου άποψη γιατί ο κόσμος στολίζει δέντρο, έχει να γίνει χαμός..!!
    όπως και το γιατί ο Αι Βασίλης κρατάει σάκο..
    και γιατί η μύτη του Ρούντολφ είναι πάντα κόκκινη..

    αλλά δέν το λέω..
    αποκλείεται..
    τότε είναι που θα με πείτε ΤΡΕΛΟ!!

    καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πάρα πολύ ενδιαφέρο, χρήσιμο και επίκαιρο το κατατοπιστικό κείμενό σου. Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολυ καλη αναρτηση.Οι πληροφοριες σου ειναι χρησιμες γιατι τα περισσοτερα στοιχεια δεν τα γνωριζα.Μου αρεσει πολυ και η μουσικη που τα συνοδευεις.Καλη σου μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όμορφη ανάρτηση!
    Μας έβαλες στο κλίμα, πληροφορήθηκα και για την καινούργια ιδέα του Δημάρχου Κακλαμάνη!
    Αχ...τι τραβάει και αυτή η Αθήνα με τους Δημάρχους της, κάθε φορά...
    Μεταξύ σκουπιδιών και πολιτικών παιχνιδιών σκάει και η οικολογική συνείδηση και μας αποτελειώνει!
    Να είσαι καλά γλυκούλα μας!
    Καλημέρα και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ενδιαφέρον ανάρτηση, τι μαθαίνεις άμα θες. Καλά αυτό με το δέντρο και τον Κακλαμάνη είναι όλα τα λεφτά στο ράδιο αρβύλα που το έδειξε, ολόκληρη διμοιρία για ένα δέντο έλεος. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @Ρίκη μου,
    καλώς όρισες,
    η επόμενη ανάρτηση θα έχει θέμα το Χριστουγεννιάτικο καραβάκι,
    σ'ευχαριστώ για τα όμορφα λόγια που γράφεις,
    δεν πιστεύεις σε παραμύθια, κατά βάθος ούτε εγώ, ίσως μια σταλίτσα....
    σε φιλώ γλυκά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @Κωνσταντίνε καλέ μου,
    άσε εμένα που δεν τα καταφέρνω στο γράψιμο να κάνω αναρτήσεις για ήθη, έθιμα και καθημερινές ιστορίες και εσύ συνέχισε να γράφεις τόσο υπέροχα με τον μοναδικό σου, όμορφο τρόπο:)
    φιλί γλυκό,
    καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @καλησπέρα έφηβε,
    χαίρομαι που σου άρεσαν..
    φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Big mama γλυκιά,
    καλή βδομάδα και σε εσένα,
    θα δούμε τελικά αν φέτος θα είναι καλύτερα..
    σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
    φιλιά πολλά πολλά!!!
    καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @Σαββινάκι μου όμορφο,
    γιατί φέτος δεν έχεις διάθεση?
    ποιός σε πείραξε να τον μαλώσω?
    φυσικά και θα πάμε βόλτα στο Σύνταγμα, μπορεί φέτος να είναι και πιο ωραία από άλλες χρονιές, ποιός ξέρει...
    φιλιά πολλά πολλά γλυκιά μου,
    καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @Σταλαγματιά μου γλυκιά,
    μα και το καραβάκι είναι πανέμορφο, ίσως απλά δεν το έχουμε συνηθίσει, είναι και λίγο πιο λιτό, γι'αυτό μιλάμε κυρίως για το έλατο.
    Σημασία έχει εσάς τι κάνει χαρούμενους...
    εύχομαι πάντα το φως των αστεριών να γεμίζει με φως τη ζωή σου..
    πολλά φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Ευρύνοε, καλέ μου τρελέ,
    είσαι γάτα...
    αν και το διάβασα δυο φορές το κείμενο δεν πρόσεξα τα λάθη στις ημερομηνίες, να είσαι καλά που τα επισήμανες..
    1539 & 1933 οι σωστές ημερομηνίες..
    περιμένω τη δική σου άποψη για το δέντρο, τον Αι Βασίλη και τον Ρούντολφ...please!!!!
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @Φοίβο, σ'ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου άρεσε,
    καλό απόγευμα, φιλιά στην όμορφη Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @Γιάννα μου,
    καλώς σε βρήκα,
    χαίρομαι που βρήκες ενδιαφέρουσα την ανάρτηση, μα και το τραγούδι ωραίο,
    σ'ευχαριστώ πολύ,
    καλό απόγευμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @Aγαπημένη μου 50fm,
    πόσο δίκιο έχεις, κάθε καινούριος δήμαρχος και μια καινούρια ιδέα, τι να πει κανείς, όλοι θέλουν να πάρουν τα εύσημα για τον καλύτερο στολισμό φαίνεται...
    σ'ευχαριστώ για τα τόσο γλυκά σου λόγια,
    να είσαι καλά,
    φιλάκια πολλά, πολλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @γλυκό μου mystery girl,
    σ'ευχαριστώ,
    πάντα έχει ενδιαφέρον να μαθαίνει κανείς πράγματα,
    αυτό για το ράδιο αρβύλα δεν το κατάλαβα, αλλά ξέρω ότι θα μου λύσεις την απορία.
    σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ.
    ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @Καλή βδομάδα και σε εσένα Σκρουτζάκο μου καλέ,
    μια βδομάδα έμεινε σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα, καιρός ήταν να μπούμε στο εορταστικό κλίμα...
    φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν την ήξερα την ιστορία του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ... ευχαριστώ που την έμαθα
    Φιλιάααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @Asteri μου,
    χαίρομαι που την έμαθες απο εμένα,
    φιλιά πολλά πολλα!!!
    καλό ξημέρωμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σημασία έχει na μπορούμε να στολίσουμε το δέντρο της ψυχής μας. Γιατί αυτό θα πρέπει να έχουμε όμορφα στολισμένο και με χιλιάδες φωτάκια να δίνουν τη λάμψη τους από τα μέσα μας σε όλους τους συνανθρώπους μας...
    Καλά Χριστούγεννα thumbelina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Πολύ ενδιαφέρουσα και ενημερωτική ανάρτηση!
    Την καλησπέρα μου,να είσαι καλά και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @Catherine,
    τα λόγια σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη,
    καλές γιορτές, με υγεία:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @zeidoron,
    χάρηκα την επίσκεψή σου,
    ευχές για καλά Χριστούγεννα και από μένα,
    καλό ΄ράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Kατάφερες να μας βάλεις στο πνεύμα των γιορτών, μαθαίνοντάς μας κιόλας ενδιαφέροντα πράγματα...
    Νάσαι καλά!
    Καλές γιορτές @φίλη μου!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. @marianaonice,
    σ'ευχαριστώ καλή μου,
    ευχομαι καλά Χριστουγεννα γεμάτα υγεία και χαρά για σένα και τους δικούς σου....
    καλό ξημέρωμα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πολύ όμορφες οι πληροφορίες σου για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο!Και τα στολίδια σου απίθανα είναι ελπίζω να 'χουμε καλές γιορτές πέρα απ΄την διάθεση για στολισμούς και λαμπάκια!!

    Φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. @ Καλημέρα Ζουζου,
    και εγώ εύχομαι καλές γιορτές για όλους,
    ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια,
    φιλιά ονειρεμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή