Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Το βιβλίο των ανεπίδεκτων ιδιοφυιών.....


Όλοι όσοι από εμάς είμαστε γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά και πόσες φορές με τη συμπεριφορά τους δε μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας
Δεν είναι λίγες οι στιγμές που τα βλαστάρια μας, αρνούναι να υπακούσουν στα δικά μας θέλω, συμπεριφέρονται "ανάρμοστα" και χαρακτηρίζονται από τους δασκάλους ως "ανεπίδεκτοι μαθήσεως". Είναι όμως έτσι?
Το βιβλίο των ανεπίδεκτων, των ατίθασων και άλλων ιδιοφυιών των Ζαν Μπερνάρ Που και Σερζ Μπλοχ (εκδ. ελληνικά γράμματα), έρχεται για να μας κάνει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Μέσα από τις σελίδες του σκιαγραφούνται με χιούμορ και σκωπτικό τρόπο 27 προσωπικότητες που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού: Νταλί, Ντίσνει, Πικάσο, Λένον, Δαρβίνος, Ντα Βίντσι, Ναπολέων, Μπαλζάκ, Ντεπυσί... Ανθρωποι διαφορετικοί, από διαφορετικές κουλτούρες και από διάφορες πτυχές του πολιτισμού(ζωγραφική, κινηματογράφος,επιστήμη, λογοτεχνία, τέχνη, μουσική...), που είχαν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Αυτό που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα καινοτόμα πνεύματα από την παιδική τους ηλικία, παιδιά "ζιζάνια" που η ιδιοφυία τους δε χωρούσε στα καλούπια που είχε ετοιμάσει για αυτά το εκπαιδευτικό σύστημα.
Βέβαια οι συνθήκες εκπαίδευσης σήμερα δεν είναι ίδιες όπως και τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει ένα παιδί, όμως ο κίνδυνος να περιθωριοποιηθεί ο καινοτόμος νους πάντα ελλοχεύει.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν πέρα από μια έξυπνη πηγή γνώσης για τους εφυιείς ανθρώπους του παρελθόντος, είναι και μιά εξαίρετη ένεση αισιοδοξίας για κάθε παιδί που επιμενεί να ονειρεύεται.
Ένα βιβλίο καλογραμμένο, με χιούμορ, με ευφάνταστα σκίτσα που το κάνουν ευκολοδιάβαστο για κάθε μικρό -και μεγάλο- φίλο.

34 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ.ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ,ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟΣ ΜΑΘΗΣΕΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΟΤΑΝ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΓΙΟΣ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΕΣΗ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΗΓΕ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΎΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝΕ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ ΛΙΠΟΘΥΜΟΣ ΚΑΤΩ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΗ ΩΡΑ.ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΗΓΑΜΕ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΟ ΜΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΟΛΑ ΑΛΑΞΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΛΥΚΕΙΟ.ΗΘΕΛΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΥΘΗΚΑΝ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΚΟΥΡΑΣΩ ΑΛΛΟ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. είναι απίστευτο το να μεγαλώνεις ένα παιδί. γονιοί, όποιοι γίνουμε, απλά γινόμαστε. δεν εκπαιδεύεσαι για αυτό. και μαθαίνεις στην πράξη. και ίσως και από τα λάθη των δικών μας γονιών.
    και ειδικά το εκπαιδευτικό σύστημα όπως είναι διαμορφωμένο, τόσο εύκολα διαφοροποιεί, τις περισσότερες φορές με την κακή την έννοια, ανθρώπους που δεν είναι να συμβαδίσουν με τον μέσο όρο.
    πολύ καλησπέρα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμιά φορά αυτός που σε μας φαντάζει ανεπίδεκτος υπακοής και μαθησεως, είναι ιδιοφυϊα και απλά δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε...
    Τα παιδιά σήμερα θέλουν υπομονή για να μεγαλώσουν και αγάπη για να βλαστώσουν τα δικά τους κλωνάρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο άνθρωπος στη νηπιακή-παιδική ηλικία διαθέτει πνευματικές και ψυχικές δυνατότητες που με το κατάλληλο εμπνευσμένο περιβάλλον-οικογένεια,σχολείο-θα μπορούσε να μεγαλουργήσει.
    Ενδιαφέρουσα ανάρτηση, καλή συνέχεια φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tο βίντεο της σφεντόνας κάνει την αντίθεση πιστεύω στην ανάρτησή σου.

    Δυστυχώς τα εκπαιδευτικά δεδομένα της γενιάς μας δεν έδωσαν δυνατότητα πνευματικής ανάπτυξης.
    Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από πνιγμένες στην ουσία αξίες.

    Παράδειγμα: Υπήρξα αριστερόχειρας από τη γέννησή μου και έφαγα του κόσμου το ξύλο και την τιμωρία για να μάθω να καταπιέζω τη φύση μου, τελικά φαίνεται ο εγκέφαλός μου μετατοπίστηκε και γράφω με το δεξί:)

    Τώρα μας μιλούν για παιδιά indigo και γαλάζιας αύρας κ.λ.π. και για εξαιρετικές περιπτώσεις παιδιών που χρίζουν ειδικές συνθήκες ανάπτυξης.
    Όλα αυτά εγώ τα βρίσκω πάρα μα πάρα πολύ θετικά.

    Καλή βδομάδα να έχουμε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπερβολές δεν είμαστε όλα τα παιδιά τόσο σπαστικά και γκρινιάρικα. Πάντως θα συμφωνήσω μαζί σου και πιστεύω ότι όλα τα παιδιά έχουν δυνατότητες απλά κάποια από αυτά δεν τις χρησιμοποιούν όχι επειδή δεν μπορούν αλλά επειδή φοβούνται. Φοβούνται την εσωτερική τους αλλαγή και σαν παιδί το γνωρίζω πάρα πολύ καλά αυτό δεν ξέρω γιατί αλλά φοβόμαστε πολλές φορές κάτι το οποίο είναι διαφορετικό τις αλλαγες που γίνονται μέσα μας γιατί πιστεύομαι ότι θα αλλάξει ο εαυτός μας τόσο ώστε να φτάσουμε σε σημείο να πληγώσουμε αυτούς που αγαπάμε. Γι'αυτό συχνά προδίδουμε και κατακρίνουμε κάτι το οποίο είναι διαφορετικό γιατί φοβόμαστε τον τόπο που θα μας επηρεάσει. Αυτά από εμένα σίγουρα σε έπρηξα και σε ζάλισα. Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είμαι γονιός και εύχομαι να με αξιώσει ο θεός κάποια στιγμη να γίνω.
    Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να γαλουχείς μια νέα προσωπικότητα αλλά το ξέρω στην θεωρία και μέσα από εμπειρίες φίλων.
    Θέλει πραγματικά να είσαι πλήρως συνειδητοποιημένος και να ξέρεις να βάζεις τον εγωισμό και τα δικά σου θέλω μετά το παιδί.

    Λατρεμένος Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε ένα επίσης λατρεμενο κομμάτι.
    Καλό βράδυ
    Αναστασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σου μέρα !
    Πολύ αξιόλογη ανάρτηση !

    Δεν υπάρχουν "πρότυπα" βάσει των οποίων θα μεγαλώσει κάποιος τα παιδιά του...
    Βάζει την προσωπική του παιδεία και δικαιώνεται ή οχι εκ του αποτελέσματος..
    Αν εχει την υπομονή και την "πολυτέλεια" του χρόνου να ασχοληθεί με τα παιδιά του, το αποτέλεσμα θα ειναι καταπληκτικό...

    Λένε πως δύο ΝΑΙ και ενα ΟΧΙ στα παιδιά ειναι μια καλή συνταγή...

    Και κάτι ακόμη..Ευτυχισμένοι οι γονείς που εχουν κοντά τους παπού και κυρίως γιαγιά, η οποία κατα τους ειδικούς, "προάγει πολισμό"..

    Κάντε τη σύγκριση με τα παιδιά που τα μεγαλώνουν αλλοδαπές (και αμφίβολης ποιότητας και παιδείας) τροφοί..

    Καλή σου μέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ I Dino.ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ,ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΘΑΝΑΣΗ ΔΕ ΜΕ ΚΟΥΡΑΖΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑΘΗΚΑΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ . ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ . ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα b|a|s|n\i/a, συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες, δύσκολο πράγμα να είσαι γονιός, μαθαίνεις καθημερινά αρκεί να είσαι δεκτικός και να παραδέχεσαι τα λάθη σου γιατί στη σχέση γονιού-παιδιού δεν χωρούν εγωισμοί, όσο για την εκπαίδευση ας μη το συζητάμε καλύτερα!! Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αναζήτηση, χαίρομαι πολύ που πέρασες και σε ευχαριστώ. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κωνσταντίνε καλησπέρα , λυπάμαι για το ξύλο που έφαγες μικρός μα ακόμα και αν τελικά έγινες με το ζόρι δεξιόχειρας(αναλυτικός, γραμμικός τρόπος σκέψης και αντίληψης), δεν έχασες καθόλου το καλλιτεχνικό, διαισθητικό σου κομμάτι αλλά το καλλιέργησες με αποτέλεσμα να το χαιρόμαστε εμείς τώρα.
    Πράγματι λένε πως η επόμενη γενιά θα είναι γαλάζια -εμείς ανήκουμε στη μπλέ- υπερβολικά έξυπνη με εκπληκτική μνήμη γεγονός πολύ θετικό πράγματι. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. mystery girl, πάντα οι αλλαγές τρομάζουν για αύτο πρέπει να έχουμε την ωριμότητα να τις αντιμετωπίζουμε και να προσαρμοζόμαστε. Πολλά ονειρεμένα φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σταλαγματιά σε ευχαριστώ που πέρασες. Θαυμάζω το τρόπο με τον οποίο εκφράζεις τα συναισθήματά σου και πολλές φορές νομίζω ότι είσαι μες στην ψυχή μου. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. I.Dinos, χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Ξεκινάμε όλοι με τις καλύτερες προθέσεις και όπως σωστά λες θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Πολύ καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σκρουτζάκο μου φαίνεσαι πολύ όμορφη και υγιής προσωπικότητα,που έχει πάρει πολύ αγάπη και συμπαράσταση από το οικογενειακό περιβάλλον. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. mariaanaonice,γειά σου χάρηκα που πέρασες και πολύ σωστα τα λές αγάπη, υπομονή ενθάρρυνση και επιβράβρευση χρειάζονται για να γίνουν υγιείς και αυτόνομες προσωπικότητες. Όμορφο βράδυ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αξιόλογο φαίνεται το βιβλίο thumbelina.Καλά κάνεις και το αναφέρεις.Σίγουρα χρειάζεται πολύ φως να πέσει στο θέμα γιατί ακόμη βαδίζουμε στα σκοτάδια. Το ότι κανένας έξυπνος νους δε μπαίνει σε καλούπια ή δυσκολεύεται να περιοριστεί είναι το μόνο σίγουρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νάμαι εδώ είμαι και είδα την απάντησή σου!
    Όλα οκ!!
    Βάλε αν θες την ένδειξη καταχώρηση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έτσι ώστε οι απαντήσεις σου να μου έρχονται και στο μέηλ μου.

    Καλό σου βράδυ!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαριάνθη σε ευχαριστώ, να είσαι καλά και καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ενδιαφέρον το βιβλίο που παρουσιάζεις!Σίγουρα κανένα παιδί δεν είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως!Το κάθε ένα θέλει την προσοχή του και τον δικό του χώρο να εκφραστεί και κυρίως να υπάρχει ένα γονιός που αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του.Ολοι ρίχνουμε φταίξιμο στα παιδιά στους γονείς ψάξαμε να βρούμε αν είναι ικανοί να φέρνουν παιδιά στο κόσμο??
    Καλή μέρα να'χεις με φιλιά θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πάντα ευπρόσδεκτα και καλοδεχούμενα τα φιλιά σου zoyzoy. Είναι δύσκολο να πεις αν κάποιος είναι ικανός και άξιος να γίνει γονέας το θέμα είναι ότι κάποιες φορές αυτή την ανικανοτητά μας τη πληρώνουν αθώες ψυχούλες. Καλό απόγευμα από εμένα και πολλά φιλιά ονειρεμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλώς σε βρήκα!
    Όμορφο το μπλόγκ σου και ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου!
    Αν και έχουν μεγαλώσει τα παιδιά μου,θα το αγοράσω το βιβλίο,φαίνεται αξιόλογο και που ξέρεις,μπορεί να μου χρειαστεί για τα εγγονάκια μου,αισιοδοξώ...
    Νά είσαι καλά.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χάρηκα την επίσκεψή σου και τα καλά σου λόγια. Πολύ καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλως ηρθες στην παρεα μας αγαπητη φιλη. Σου ευχομαι καλη διασκεδαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Eυχαριστώ και ανταποδίδω. Πολύ καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Τι να σου πώ..
    απο μικρό ήμουν τρελό..

    κι ακόμη έτσι είμαι..
    τίποτα δέν άλλαξε..

    το ίδιο επιθυμώ για τον γιό μου..
    ο καθείς τον Δρόμο του..

    καλώς βρεθήκαμε :)

    καληνύχτα σας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. απλα μην πιεζετε τα παιδια. να στε καλα ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημέρα και καλώς σε βρήκα!
    Πολύ όμορφο το blog σου και ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου. Καλορίζικη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα και από μένα....
    Η δική μου γνώμη και άποψη (σάν γονιός) είναι οτι ένα βιβλίο όσο καλό και αν είναι δεν μπορεί να είναι το ίδιο με τις εσωτερικές σχέσει των γονιών και του παιδιού...
    Βέβαια όλα είναι σχετικά,κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ίσως ένα βιβλίο να κάνει "όντως" καλή δουλεια....
    Καλό μεσημέρι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Νομίζω ότι πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, δε χρειάζεται υπερβολική καταπίεση αλλά πρέπει να μπαίνουν και κάποια όρια. Να είσαι καλά που πέρασες, καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, θα περάσω και εγώ από σένα . Καλά να περνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Niko, σίγουρα κανένα βιβλίο δε μπορεί να αντικαταστήσει τη σχέση ανάμεσα σε γονιό και παιδί ίσως όμως μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες και να βοηθήσει να δούμε κάποια πράγματα πιο αντικειμενικά. Καλό απόγευμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή