Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

είμαι αρρωστούλα...σνιφ,σνιφ....


Δυστυχώς τις τελευταίες μέρες με ταλαιπωρεί άσχημα μία ίωση, με αποτέλεσμα να είμαι ασυνεπής στις μπλογκο-υποχρεώσεις μου (είμαι και λεξοπλάστης, έτσι?). Ο εγκεφαλός μου- έχω, έχω μη γελάτε- και τα ωραία μάτια μου αρνούνται να υπακουσουν και να συνεργαστούν στις εντολές μου, έτσι κάθε φορά που προσπαθώ να απαντήσω στις αναρτήσεις σας διαμαρτύρονται εντόνως. Είναι πολλά τα μπλογκς φιλων που δεν κατάφερα να επισκεφτώ ,αν και ήθελα πολύ να περάσω απο όλους...
Τέλος πάντων σας στέλνω τις θερμότερες ευχές μου για ένα χαρούμενο, δημιουργικό και ευτυχισμένο 2010, γεμάτο υγεία και αγάπη, ότι επιθυμείται ευχή μου...
Καλή χρονιά....
Glitter Graphics

http://www.glittergraphicsnow.com/happy-new-year/">Happy New Year Glitter

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Το καραβάκι των Χριστουγέννων...



Έθιμο πανάρχαιο της ναυτικής πατρίδας μας μαζί με τα κάλαντα, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, τα γλυκίσματα, τα δώρα και την λειτουργία στην εκκλησία, το καραβάκι σηματοδοτεί κι αυτό τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι αποτελεί παράδοση των παλαιών εποχών της χώρας μας, που τα παιδιά με αγάπη, χαρά και δημιουργικό νου κατασκεύαζαν τα παιχνίδια τους.
Αποτελούσε, όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
Πριν από 50 χρόνια, δηλαδή έως και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, συναντούσαμε το καραβάκι σε πολλά ελληνικά σπίτια και στα χέρια των παιδιών που έλεγαν τα κάλαντα.
Σήμερα, η παράδοση αυτή τείνει να εξαφανιστεί, μιας και έχει αντικατασταθεί από το ξενόφερτο έλατο.
Εντούτοις, η Χίος, ένα κατά κύριο λόγο ναυτικό νησί, συνεχίζει να τηρεί το παλαιό αυτό έθιμο, αποτίνοντας φόρο τιμής στους ναυτικούς της και κρατώντας ζωντανή τη λαϊκή μας παράδοση. Κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά αναβιώνει το έθιμο με τα πρωτοχρονιάτικα καραβάκια. Ομάδες ατόμων που εκπροσωπούν συνοικίες της πρωτεύουσας του νησιού κατασκευάζουν απομιμήσεις εμπορικών και πολεμικών πλοίων, φτιαγμένα με ιδιαίτερη προσοχή. Το μέγεθος των πλοίων είναι μέχρι 5,5 μέτρα όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Σημασία για τα περισσότερα πληρώματα έχει η συμμετοχή και όχι τα χρηματικά βραβεία που έχουν καθιερωθεί για την καλύτερη παρουσία, που όμως δεν εξαρτάται μόνο από την τελειότητα του πλοίου αλλά και από τα παινέματα.
Στον ξεχωριστό, τον λαμπρό διάκοσμο της γιορτινής ατμόσφαιρας των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που έρχονται, το παραδοσιακό καραβάκι θα χαρίσει ένα ξεχασμένο άρωμα ελληνικότητας και θα κυριαρχήσει με τα χαρούμενα και ζωηρά χρώματά του στο ελληνικό σπίτι.

Εύχομαι καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και πολλά χαμόγελα σε όλο τον κόσμο!!!

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Χρόνια πολλά......


Σήμερα έχει γενέθλια το αγαπημένο μου κοριτσάκι, η Ισμήνη μου.
Σαν σήμερα πριν δεκάξι χρόνια ήρθε στη ζωή μας αυτό το γλυκό πλασματάκι και το λατρέψαμε και εγώ και ο μπαμπάς της.
Η Ισμήνη μας (μαζί με τον αδερφό της, το Δημήτρη) είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε στο κόσμο, ευχόμαστε να είναι πάντα καλά, να τολμά στη ζωή της και να μαθαίνει από τα λάθη της, να είναι δημιουργική και ονειροπόλα, αισιόδοξη και επίμονη, να διατηρήσει για πάντα την παιδικότητά της, τον αυθορμητισμό της, το κέφι της για ζωή, την κριτική ματιά της, πάντα χαρές να φωτίζουνε το όμορφο πρόσωπό της...

For Ιsmini, on Her Birthday

It's your birthday, but we got the gift...
a gentle, sweet, beautiful daughter
who is always a pleasure to be with.
You glow with sensitivity and compassion
generated from the depths
of your warm heart and and kind soul.
A loving mom, a peacemaker,
a woman full of the joy of life,
that's you.
Anyone who spends time with you
is privileged to know
such an extraordinary person.
You are a great joy in our lives.
We love you and cherish you and treasure you
and wish that every one of your birthdays
will be the happiest yet.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ω έλατο, ω έλατο.... από πού κρατάει η σκούφια σου...;


Σε κάθε σπίτι και ένα δέντρο. Όχι δεν πρόκειται για την ευχή κάποιου με οικολογική συνείδηση. Πρόκειται για ένα γεγονός που λαμβάνει χώρα κάθε Χριστούγεννα. Μικρά ή μεγάλα, φυσικά ή τεχνητά κάθε χρόνο τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα στολίζουν μια γωνιά του σπιτιού μας και συμβάλλουν τα μέγιστα στην εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών αυτών.
Σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές μυθολογίες τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ήταν μαγικά, θεϊκά σύμβολα. Κουβαλούσαν δυνάμεις της ζωής και της αναγέννησης-γι'αυτό τα στόλιζαν, θεωρώντας τα φορείς καλής τύχης, καλής σοδειάς και ευτυχισμένων γάμων.
Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο λένε ότι στήθηκε στη Γερμανία το 1539 και είχε για στολίδια λιχουδιές και ρούχα. Στην χώρα μας για πρώτη φορά έκανε την εμφάνισή του επί Όθωνα στολίζοντας τα ανάκτορα το 1933. Το έστησαν στο Πεδίο του Άρεως, στολισμένο με κεριά, παιχνίδια και επιχρυσωμένες κουκουνάρες και το αγαπήσουν τελικά μικροί και μεγάλοι αντιβασιλικοί. Το παλάτι έβαλε τότε δύο φρουρούς να το φυλάνε μέρα, νύχτα για να μη το κλέψουν. Τέτοιο σουξέ είχε που όταν πέρασε το δωδεκαήμερο και ήθελαν να το "ξηλώσουν" οι Αθηναίοι αντέδρασαν και ο δήμος συνεννοήθηκε με τους Βαυαυρούς για να το αφήσουν sul posto μέχρι το τέλος Γενάρη. Στην πλατεία Συνταγματος ντεμπουτάρισε-ως δώρο από τη Γερμανία-παραμονές Χριστουγέννων του 1905. Το τι έγινε δεν περιγράφεται! Όλη η Αθήνα και ο Πειραιάς μαζεύτηκαν στο κέντρο για να το δουν. Έλαμπε βλέπετε και όλοι πίστευαν ότι ήταν αληθινό....
Μετά για καμιά ενενηνταριά χρόνια η καριέρα του γνώρισε μια μικρή κάμψη. Εντυπωσιακό comeback έκανε το 1995, επί δημαρχίας Αβραμόπουλου, που - όντας και φιλόδοξος ο ίδιος-θέλησε να εντυπωσιάσει τους πάντες με "το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης", έφτανε τα 40 μέτρα, βέβαια εκτός από το ψηλότερο ήταν και το αλουμινομεταλλικότερο, αν και παραδόξως στα δημοτικά κιτάπια καταγράφτηκε ως "οικολογικά κλαδιά ελάτου-απομίμιση φυσικού". Γεγονός είναι πως για μια πενταετία περίπου οι μισοί Αθηναίοι το χάζευαν με αμηχανία και οι άλλοι μισοί με απέχθεια.
Δυστυχώς, εκείνη την υπερφορτωμένη περίοδο της δόξας, διαδέχτηκε μια άλλη λιγότερο glam-διότι η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυρία Μπακογιάννη δεν αγάπησε τόσο το Χριστουγεννιάτικο έλατο όσο τη "Ζαχαρούπολη", το έλατο ήταν απλά το ταπεινό ντεκόρ δίπλα στο μεγάλο καρουζέλ και τα "παραμυθένια" σπιτάκια των εμπόρων "φτηνών" ζαχαρωτών και γλυκών.
Ούτως πως ο επόμενος δήμαρχος, κύριος Κακλαμάνης, δεν ασχολήθηκε με "γλυκούς" πειραματισμούς, αλλά εργάστηκε για να κάνει πραγματικότητα το δικό του όραμα: μικρό δέντρο, αλλά μεγάλος, εντυπωσιακός φωτισμός στην πλατεία Συντάγματος.
Αλλά και ο κύριος Κακλαμάνης εισέπραξε το δικό του μερίδιο στο φως: Μέχρι σήμερα, υπήρξε ο μοναδικός Αθηναίος δήμαρχος που φωταγώγησε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο δυο φορές αλλά εκείνο άναψε τρεις. Τη δεύτερη, για την ακρίβεια, το άναψαν πέρσι οι κουκουλοφόροι, διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία του 16χρονου Αλέξη.
Έπειτα από εκείνη την -ομολογουμένως- "καυτή" εμπειρία, αντικαταστάθηκε στα γρήγορα και φωταγωγήθηκε εκ νέου, με τιμές, παράτες και αποστολή να τονώσει το αγοραστικό Χριστουγεννιάτικο πνεύμα.
Φέτος, για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, ο δήμαρχος αποφάσισε να "εξαφανίσει" το δέντρο των Χριστουγέννων, (να μην έχουμε "τα καλά τα περσινά"...)τη θέση του πήραν 250 ελατάκια τα οποία, μετά τις γιορτές, θα φυτευτούν σε πυρόπληκτες περιοχές....

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

"it takes two to tango"


Κάθε φορά που βλέπω έναν άντρα και μια γυναίκα να χορεύουν τάνγκο δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι ίσως είναι ο πιο ερωτικός χορός του κόσμου. Άκρατος ερωτισμός ξεπηδά από κάθε ίνα του κορμιού τους και παρασύρει και μένα ....
Νοσταλγικό, λυπημένο, άγριο, ξέφρενο, βαθιά αισθησιακό...όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς το τάνγκο πάντα θα βρίσκει ένα κοινό σημείο αναφοράς, την ταύτισή του με τον έρωτα και το πάθος
"Το τάνγκο είναι μουσική, χορός και τραγούδι....είναι η αφορμή της συνάντησης και δεν νοείται χωρίς αμοιβαία έλξη. Είναι σαν ένα μικρό σύμπαν που μια μεγάλη έκρηξη το δημιούργησε και άξαφνα εμφανίστηκαν άπειρα ηλιακά συστήματα που ζουν και κινούνται ισορροπώντας και χαρίζοντας αρμονία και κυρίως την ίδια τη ζωή. Το τάνγκο είναι ο πιο ερωτικός πλανήτης σ' ένα μελωδικό ηλιακό σύστημα".
Με αυτά τα λόγια περιγράφει την παράσταση "Es Buenos Aires Tango" ο διάσημος χορογράφος και χορευτής τάνγκο Miguel Angel Zotto και δεν έχω παρά να συμφωνήσω μαζί του αφού δεκατέσσερις χορευτές και μια ζωντανή ορχήστρα μας μεταφέρουν στις μιλόνγκες του Μπουένος Άιρες για τρεις μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τρεις βραδιές γεμάτες πάθος και σαγήνη. Τρεις μοναδικές παραστάσεις στις οποίες ο έρωτας εκφράζεται μέσα από το χορό.