Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ......

H1N1. Μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας και μας άγχωσε, μας μπέρδεψε, μας φόβισε, αδιάφορους όμως δε μας άφησε. Εγώ ομολογώ πως νιώθω αρκετά μπερδεμένη με όσα ακούω και διαβάζω, αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, όχι πανικός και σπασμωδικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Διάβαζα πρόσφατα για τη περίπτωση μιας κοπέλας, της Desiree Jennings, η οποία έκανε προληπτικά ένα αντιγριπικό εμβόλιο χωρίς να ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ήταν απολύτως υγιής , ήθελε απλά να κάνει το αντιγρηπικό για να πάρει "μπόνους" σε ένα πρόγραμμα ασφάλισης υγείας που πρόσφερε η εργοδότρια εταιρία της. Μετά από λίγες μέρες παρουσίασε συμπτώματα γρίπης και λιποθύμησε. Στη συνέχεια δε μπορούσε να περπατήσει μποστά μόνο προς τα πίσω, ψιθύριζε αλλά ήταν αδύνατο να φωνάξει και είχε 20-30 σπασμούς την ημέρα. Διάγνωση: Δυστονία, διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία οι εντολές που δίνει ο εγκέφαλος στο μυικό σύστημα δε γίνονται κατανοητές, με αποτέλεσμα ο ασθενής να εμφανίσει προβλήματα στην κίνηση, στην ομιλία, ακόμη και στην αναπνοή του. Υπάρχει μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να πάθει κανείς κάτι τέτοιο αλλά τελικά "μία στο εκατομμύριο"δεν σημαίνει πως δε θα συμβεί ποτέ...

Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2009

Το βιβλίο των ανεπίδεκτων ιδιοφυιών.....


Όλοι όσοι από εμάς είμαστε γονείς γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις παιδιά και πόσες φορές με τη συμπεριφορά τους δε μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας
Δεν είναι λίγες οι στιγμές που τα βλαστάρια μας, αρνούναι να υπακούσουν στα δικά μας θέλω, συμπεριφέρονται "ανάρμοστα" και χαρακτηρίζονται από τους δασκάλους ως "ανεπίδεκτοι μαθήσεως". Είναι όμως έτσι?
Το βιβλίο των ανεπίδεκτων, των ατίθασων και άλλων ιδιοφυιών των Ζαν Μπερνάρ Που και Σερζ Μπλοχ (εκδ. ελληνικά γράμματα), έρχεται για να μας κάνει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία. Μέσα από τις σελίδες του σκιαγραφούνται με χιούμορ και σκωπτικό τρόπο 27 προσωπικότητες που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού: Νταλί, Ντίσνει, Πικάσο, Λένον, Δαρβίνος, Ντα Βίντσι, Ναπολέων, Μπαλζάκ, Ντεπυσί... Ανθρωποι διαφορετικοί, από διαφορετικές κουλτούρες και από διάφορες πτυχές του πολιτισμού(ζωγραφική, κινηματογράφος,επιστήμη, λογοτεχνία, τέχνη, μουσική...), που είχαν ένα κοινό σημείο αναφοράς. Αυτό που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα καινοτόμα πνεύματα από την παιδική τους ηλικία, παιδιά "ζιζάνια" που η ιδιοφυία τους δε χωρούσε στα καλούπια που είχε ετοιμάσει για αυτά το εκπαιδευτικό σύστημα.
Βέβαια οι συνθήκες εκπαίδευσης σήμερα δεν είναι ίδιες όπως και τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνει ένα παιδί, όμως ο κίνδυνος να περιθωριοποιηθεί ο καινοτόμος νους πάντα ελλοχεύει.
Το βιβλίο αυτό λοιπόν πέρα από μια έξυπνη πηγή γνώσης για τους εφυιείς ανθρώπους του παρελθόντος, είναι και μιά εξαίρετη ένεση αισιοδοξίας για κάθε παιδί που επιμενεί να ονειρεύεται.
Ένα βιβλίο καλογραμμένο, με χιούμορ, με ευφάνταστα σκίτσα που το κάνουν ευκολοδιάβαστο για κάθε μικρό -και μεγάλο- φίλο.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009

Το δικό μου ταξίδι...μόλις ξεκίνησε!

Δημιούργησα αυτό το blog, μετά από προτροπή της κόρης μου. Έχει και εκείνη ένα και μου άρεσε όλη αυτή η δημιουργική διαδικασία και οι συζητήσεις που κάναμε παρέα, με αφορμή κάποια ανάρτηση. Βέβαια ήμουν επιφυλακτική γιατί θεωρούσα και θεωρώ ότι η άμεση επικοινωνία και η οπτική επάφη δεν αντικαθίστανται με έναν "ψυχρό" Η/Υ. Έκανα όμως λάθος, ανακάλυψα έναν καινούριο κόσμο, όπου μπορείς να πεις τη γνώμη σου, να προβληματιστείς, να διαφωνήσεις, να δεις κάποια πράγματα από άλλη οπτική γωνία ή απλά να διασκεδάσεις και μέσα από τις λέξεις να νίωσεις και να γνωρίσεις έστω λίγο κάποιον. Δεν ξέρω άν θα τα καταφέρω καλά σ' αυτό το νέο μου ξεκίνημα - είδα πολλά όμορφα blogs με καταπληκτικές αναρτήσεις, φίλους με ταλέντο στον πεζό λόγο και στη ποίηση - αλλά τουλάχιστον θα προσπαθήσω, άλλωστε το ταξίδι είναι που μετράει και αυτό το ταξίδι προμηνύεται συναρπαστικό...........

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Προτάσεις για θεατρόπληκτους....


-Την προηγούμενη χρονιά είχα δει στο θέτρο την πολύ καλή παράσταση "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" με Φιλιππίδου, Δαδακαρίδη (καταπληκτικοί και οι δύο)


και το έργο "Συμπέθεροι απο τα Τίρανα" που ήταν πάρα πολύ ωραίο με τους αξεπέραστους Κοντογιαννίδη, Κωσταντινίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.


Φέτος τους αντίστοιχους ρόλους παίζουν Χατζηπαναγιώτου, Σταυροπούλου.


Καλές κριτικές έχω ακούσει και για το "Κλουβί με τις τρελές"(μέχρι 13/11) και για τον "Μπακαλόγατο".

Τι λέτε πάμε θέατρο?

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Πρώτο καλωσόρισμα...

Aποφάσισα να μπώ κι εγώ στον κόσμο της blogόσφαιρας. Σας καλωσορίζω λοιπόν στο blog μου, ελπίζω οι αναρτήσεις μου να σας αρέσουν. Το παρακάτω τραγούδι είναι ένα από τα αγαπημένα μου.


Καλή μου αρχή λοιπόν.